Hard gras Nr. 65 - april 2009

Artikel 28 van 77
€ 5,50 (inclusief btw)
Conditieredelijk [hoekjes kaft stootplekjes; vorm, binding en inhoud goed]
Aantal pagina`s103
Uitgavejaar2009 [april]
Uitgegeven doorNieuw Amsterdam
Kaftpaperback
ISBN9789046805657
Code [intern]RIA5

 

Beschrijving boek

Voorwoord

Misschien is het in Hard gras al eerder gezegd: ‘The Damned United’, een roman over de 44 dagen dat Brian Clough manager was bij Leeds United, is het beste voetbalboek ever. De dit voorjaar in Engeland uitgekomen film naar het boek van David Piece was meteen omstreden. De voetbalwereld had moeite met het fictie-aspect. Schilders als, bijvoorbeeld, Lucian Freud horen het verwijt ook weleens: 'Het lijkt niet.'
 Jonathan Hill uit Nottingham, Uefa-lobbyist bij de Europese Unie in Brussel, stuurde een mooi verhaal uit zijn jeugd. Cloughie hield ervan om op zondagochtend zijn broer te helpen in diens krantenwinkel, zich geen seconde bewust van de onuitwisbare indruk die hij daar op talloze jongetjes stond te maken. 
De Tweede Wereldoorlog speelt in dit april-nummer een belangrijke rol. Toen op 5 mei 1945 de Duitsers de aftocht bliezen, begon voor sommige Nederlanders de ellende pas goed. Jarenlang worstelde de bekroonde journalist Marcel Rözer met het verhaal dat zijn vader hem nooit had willen vertellen. Met moeite schreef hij het voor ons op om te proberen iets goed te maken van wat nog altijd fout wordt genoemd.
Deze maand verschijnt de biografie van Karel Lotsy ‘De Dordtse magiër’. Frank van Kolfschooten werkte vijf jaar aan het relatieve eerherstel van een legende in de Nederlandse sportgeschiedenis. Hoewel een waarheid van lang geleden nooit spierwit of pikzwart kan worden genoemd, zouden lezers van het nu al omstreden boek tot de conclusie kunnen komen: Frits Barend zat fout, Karel Lotsy was goed.

Hugo Borst, Matthijs van Nieuwkerk, Henk Spaan.

  • iDEAL
  • SofortBanking
  • DHL for you
  • PostNL
© 2011 - 2024 Stormy books | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel