Mart Smeets - Dertig [Terugblik op 30 jaar Tour de France]

Artikel 51 van 82
€ 6,00
Conditieredelijk [(rand) kaft enkele stootplekjes, met name achterzijde]
Aantal pagina`s223
Uitgavejaar2002
Uitgegeven doorUitgeverij L.J. Veen
Kaftpaperback
ISBN9020404709
Code [intern]CIT2

 

Beschrijving boek

Subtitel: Terugblik op 30 jaar Tour de France

Aan de vooravond van zijn laatste Tour-commentaar voor televisie blikt Mart Smeets terug op drie decennia Tour de France.

In 1973 werd een halve week voor het begin van de Tour de France aan freelance journalist Mart Smeets gevraagd of hij dit fietsfeest voor de radio zou willen verslaan. Een paar dagen later vertrok de zesentwintigjarige Smeets gewapend met een door zijn moeder getikte startlijst op een zaterdagochtend naar Scheveningen, waar hij Joop Zoetemelk [die de proloog won] met ‘u’ aansprak.

Op diezelfde dag werd een merkwaardig huwelijk gesloten tussen de Tour en Mart Smeets. Vanaf 1973 reisde hij ieder jaar in juli naar Frankrijk, maar als amerikanofiel en ex-basketballer die meer geïnteresseerd is in honkbal, ijshockey, football en basketbal, heeft hij nog steeds het gevoel dat hij van buiten naar binnen kijkt, en niet zoals veel andere journalisten van binnen naar buiten.

In 2002 zal Mart Smeets voor het laatst de Tour de France verslaan. In totaal heeft hij dan dertig keer het grote wielerevenement gevolgd, waarvan ruim vijfentwintig jaar voor de televisie. In Dertig kijkt Mart Smeets terug op al die jaren, want dertig jaar Tour betekent dertig verhalen: over aankomsten in de kou, de waanzinnig slechte hotels, de meest magnifieke restaurants en de onmogelijke eetpartijen met Jean Nelissen. Over grote coureurs, dopinggevallen en rellen, zijn ontslag in 1984 na het befaamde Ischa Meijer-interview, en natuurlijk zijn herinneringen aan bevriende renners en collega’s als Theo Koomen, zijn verhouding met Jan Raas, en talloze grote maar vooral ook kleine, belangrijke momenten.

  • iDEAL
  • SofortBanking
  • DHL for you
  • PostNL
© 2011 - 2024 Stormy books | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel