Leiden. Het land der letteren

Vorige Artikel 54 van 74 Volgende
€ 6,00
Conditieredelijk [1e pag. handgeschreven tekstje, hoekjes/rand kaft stootplekjes]
Aantal pagina`s143
Uitgavejaar1985
Uitgegeven doorMeulenhoff
Kaftpaperback
ISBN9029018852
Code [intern]MAR1

Beschrijving boek

Samenstelling Tilly Hermans en Peter van Zonneveld. Redactie Boudewijn Büch en Lodewijk Zonneveld. Fotografie Menko ten Cate.

Door schrijvers en dichters in kaart gebracht. 

‘Waar sinds ongetelde jaren d’Oude Rijn door Leiden vloeit en een eeuwig jonge schare zich met wetenschap bemoeit’ - zo luidt de aanhef van een bekroond jaarlied, geschreven door ene Nofrititi - een exotisch pseudoniem waarachter zich prinses Juliana in 1927 verschool. Dat Leiden de stad bij uitstek is voor hoogleraren en studenten, bewijst de literatuur.

Alle aspecten van het universitaire leven worden in meeslepende verhalen en gedichten belicht: Hildebrands Gerrit Witse en Bomans’ creatie Pieter Bas ijsberen door het zweetkamertje; De Schoolmeester, Klikspaan en Piet Paaltjens beleven erotische avonturen; Biesheuvels reünist treedt aan voor de optocht; Annie Romein-Verschoor en Beatrijs Ritsema zoeken kamers en hoogleraar Karel van het Reve maakt kennis met collega’s en met het Rapenburg.

Ook de geschiedenis van Leiden vindt haar weerslag in de literatuur: P.C. Hooft verhaalt van de hongersnood tijdens het beleg door de Spanjaarden ‘toen de schellen van droge schollen uit de drek werden opgehaald en de kinderen met paardedarmen werden gespijst’: Bastet associeert 3 oktober met ‘de smaak van oliebollen en mensenhaat’; Bilderdijk doet beeldend verslag van de Leidse kruitramp. In de oorlogsjaren lauwert Wolkers Rembrandt ‘om al die Germaanse bombarie om die schilder die het Joodse bruidje zonder ster heeft vereeuwigd’ en neemt F.B. Hotz tromboneles in gebouw Toonkunst.

Maar wat Leiden vooral zo uniek maakt is het grote aantal schrijvers dat nu [of in het laatste decennium] binnen haar vesten de schrijfmachinetoetsen beroert: J.M.A. Biesheuvel, Maarten ’t Hart, F.B. Hotz, Boudewijn Büch, F.L. Bastet, Willem van Toorn, Anton Korteweg en Frank Koenegracht presenteren in deels nieuwe, speciaal voor deze uitgave geschreven verhalen en gedichten de stad Leiden in al haar huidige facetten.

Leiden. Het land der letteren, samengesteld door Tilly Hermans en Peter van Zonneveld, met nog niet eerder gepubliceerde verhalen en een verrassende keuze uit de literatuur van de negentiende en twintigste eeuw, met een groot aantal originele foto-documenten in zwart-wit en in kleur, is de ideale literaire spiegel van deze universiteitsstad. 

 

  • iDEAL
  • SofortBanking
  • DHL for you
  • PostNL
© 2011 - 2023 Stormy books | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel