Katholiek Nederland in de achttiende eeuw - complete serie [deel 1 t/m 3]

Artikel 111 van 202
€ 37,50
Conditiegoed
Aantal pagina`s375/346/359
Uitgavejaar1968
Uitgegeven doorUitgeverij Paul Brand
Kaftlinnen hardcover met goudopdruk op de rug
Stofomslagja [met in meer of mindere mate leeftijds-/gebruikssporen per deel]
ISBNniet bekend
Code [intern]ZOL11

 

Beschrijving boek

Aanvulling conditie: de linnen kaft van deel 3 heeft wat lichtere vlekjes aan de voor- en achterzijde. Deel 1 en deel 2 hebben aan de bovenzijde van het boekblok een aantal kleine bruine vlekjes; deze zijn niet zichtbaar op de pagina's als je het boek leest. Voor alle 3 de delen geldt dat de vorm, binding en inhoud goed zijn.

Auteur: A.J.M. [Pontianus] Polman, O.F.M.

Deel 1: De Hollandse Zending 1700-1727
Deel 2: De Hollandse Zending 1727-1795
Deel 3: Buiten de Hollandse Zending  1700-1795

Polman schreef zijn ‘Katholiek Nederland in de achttiende eeuw’ in drie delen, waarvan de eerste twee aan het katholicisme in de Hollandse Zending gewijd zijn, het derde aan het katholicisme daarbuiten. Niet alleen het verloop der gebeurtenissen vindt men er geschetst, maar ook de cultuur- en ideeëngeschiedenis: de religieuze polemiek, de historiografie, het godsdienstig en liturgisch leven, het onderwijs en de kerkelijke kunst, alles zoveel mogelijk tegen de internationale achtergrond.
Het Utrechtse schisma en de Patriottenbeweging maken resp. het eerste en het laatste kwart der behandelde periode tot de belangrijkste. De historicus tracht te doen zien, hoe twee geestesstromingen met elkaar in botsing kwamen; te oordelen over beider waarheidsgehalte behoort niet tot zijn taak. Het schisma is slechts een episode, een geruchtmakende episode, uit de geschiedenis der Hollandse Zending; het ging langs de overgrote, geen gerucht makende, meederheid heen.
Minder om principiële dan om praktische redenen hebben de katholieken van Noord en Zuid gesympathiseerd met de Patriottenbeweging, die preludieerde op hun emancipatie. Hoe slecht zij voorbereid waren op de nieuwe vrijheden is duidelijk gebleken. Het isolement omwille van de godsdienst had hun deze dubbel dierbaar gemaakt; de weerslag van het schisma was hechter trouw aan Rome. Deze geesteshouding wordt door de auteur de ‘schuilkerkmentaliteit’ genoemd. Zij is de katholieken tot diep in onze eeuw eigen gebleven. Pas in de na-oorlogse en post-conciliaire tijd begon zich een doorbraak te openbaren. 

  • iDEAL
  • SofortBanking
  • DHL for you
  • PostNL
© 2011 - 2024 Stormy books | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel