Leon Uris - Q.B. VII

Vorige Artikel 98 van 134 Volgende
€ 15,00
Conditiegoed [1e pagina aan rugkant (oud) plakbandje]
Aantal pagina`s352
Uitgavejaar1970
Uitgegeven doorHollandia n.v.
Kaftrode kunstlederen hardcover met goudopdruk op de rug
Stofomslagja [beschadigd; zie afbeelding]
ISBN9060457080
Code [intern]WEG 3-F

 

Beschrijving boek

Q.B. VII is een afkorting van `Queen`s Bench Court Number VII`, het Londense Gerechtshof waar het proces wordt gevoerd tussen de twee hoofdpersonen: de auteur Abraham Cady en de gewezen kamparts dr. Adam Kelno. Cady heeft met zijn ‘Holocaust’ een vlammende aanklacht willen lanceren tegen de gruwelen van de concentratiekampen en het flauwhartige verweer der overgrote meerderheid die maar gauw wil vergeten. En op grond van de door hem geraadpleegde bronnen klaagt hij Kelno aan als een collaborerend arts die zonder noemenswaardig verzet heeft meegeholpen met de sterilisatie-experimenten. Kelno is al tweemaal aangeklaagd doch beide keren vrijgesproken, maar de angst zit hem in de benen en als hij eindelijk na 20 jaar in Engeland een eervol bestaan heeft opgebouwd en tot ‘Sir’ is bevorderd, komt deze verschirkkelijke aanklacht in het boek van Cady. Na vergeefse pogingen om af te kopen, wordt het een prestige-kwestie en men besluit tot procederen wegens laster.

Met zeer veel kennis van zaken schildert Uris de superbe Engelse procesvoering - de integriteit van Hof en Jury, de grondigheid, de geweldige enscenering. Maar eerst voert hij de lezer mee in twee afzonderlijke werelden, die van Cady en die van Kelno. De gehele achtergrond van deze hoofdfiguren wordt belicht, enerzijds het wanhopige gevecht van Kelno tegen het noodlot van zijn verleden, de moeizame opbouw en tenslotte de ineenstorting. Anderzijds de wat twijfelachtige figuur van Cady, die vooral in zijn sexleven tot steeds grotere excessen komt, maar die in al zijn morele verdorvenheid de tradities van het Jood-zijn tot een heroïsche getuigenis weet op te voeren, zodat hij uiteindelijk op onbarmhartige wijze de schuldige Kelno weet te ontmaskeren.

Een goede tekening wordt gegeven van het afschuwelijk drama van Polen, besprongen door het geweld van twee meedogenloze dictaturen, verscheurd door twee verzetsbewegingen en innerlijk verdeeld door een anti-Joodse officierenkliek en een Joods-communistisch blok.

Al deze invloeden gaan in het proces later een rol spelen en dat is het voornaamste element van spanning waardoor de schrijver in staat is de lezer blijvend te boeien.

 

  • iDEAL
  • SofortBanking
  • DHL for you
  • PostNL
© 2011 - 2021 Stormy books | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel