Het prinselijk citatenboekje Bernhard/Claus

Vorige Artikel 10 van 18 Volgende
€ 6,50
Conditieredelijk [kaft stootplekjes, inhoud uitstekend]
Uitgavejaar1972
Uitgegeven doorParis/Manteau
Kaftpaperback
ISBN9060061470
Code [intern]SBNL3

 

Beschrijving boek

Voorwoord

Hoewel de Prinsen der Nederlanden officieel geen rol spelen in het bestuur van ons land en de verantwoordelijkheid voor hun doen en laten bij de regering berust, is het duidelijk dat zij niet-officieel een belangrijke invloed [kunnen] uitoefenen, zowel door hun optreden als door hun uitspraken.

Het is niet zo eenvoudig voor de gemiddelde Nederlander om inzicht te krijgen in de mens die achter de prinselijke titel schuil gaat. Juist hun ‘boven de partijen moeten staan’ belet hen al te persoonlijke visies openbaar te maken en vaak verrichten hun uitspraken meer de functie van rookgordijnen dan van vergrootglazen ten aanzien van wat zij werkelijk zijn en willen.

De uitgever meende daarom er goed aan te doen eens een aantal uitspraken zowel van Prins Bernhard als van Prins Claus samen te voegen om de lezer een inzicht te geven in karakter en persoon van de twee prinsen. Hij werd daartoe mede geleid door de wetenschap dat vrijwel geen enkele Nederlander kennis neemt - of kan nemen - van alle publicaties waarin uitspraken van Koninklijke hoogheden voorkomen. Zo vindt de lezer bronnen vermeld die uiteenlopen van De Vliegende Hollander [het officiële orgaan van de Luchtmacht] tot de grote dagbladen, televisie-interviews en buitenlandse kranten toe. Het spreekt vanzelf dat van volledigheid hier geen sprake kan zijn, dat er een keuze gemaakt is uit de honderden citaten die te vinden waren. Getracht is die citaten te verzamelen die het meest typerend waren voor persoon en instelling van de geciteerde.

Landen en volkeren worden niet geleid en bestuurd door wetten en instellingen, maar door de mensen die die wetten en instellingen hanteren en bemannen. Dat geldt voor een regering, voor een kamer, voor een gemeenteraad, het geldt ook voor een koningshuis dat in dat bestuur weliswaar formeel een kleine rol, doch in werkelijkheid een rol van niet geringe betekenis vervult.

 

  • iDEAL
  • SofortBanking
  • DHL for you
  • PostNL
© 2011 - 2022 Stormy books | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel