Leo Tolstoj - De dood van Iwan Iljitsj

Vorige Artikel 221 van 386 Volgende
€ 15,00
Conditiegoed [rand kaft bovenzijde linnen heel klein stukje beschadigd]
Pagina`s111
Uitgavejaar1978 [2e druk]
Uitgegeven doorMeulenhoff
Kaftlinnen hardcover met goudopdruk op de rug
Stofomslagja [stofomslag hier en daar een vlekje/plekje]
ISBN9029005289
Code [intern]WEG 1-D

 

Beschrijving boek

 

Met een nawoord van Geert Bremer.

De dood van Iwan Iljitsj [1886] van Tolstoj is de schokkende geschiedenis van het sterven van de hoge gerechtsdienaar Iwan Iljitsj Golowin. Op het toppunt van zijn carrière wordt hij ineens geconfronteerd met een onvermijdelijke dood. Plotseling tot intensief nadenken aangezet maakt hij de balans op van een ondanks het uiterlijke succes leeg en leugenachtig leven: wat altijd een best leventje leek ontmaskert zichzelf nu als een burgerlijk, zelfingenomen bestaan, waarbij alles draaide om de materiële welvaart. De relatie tot zijn gezinsleden is gestoord, het gebrek aan communicatie leidt tot een volledige innerlijke vereenzaming van de ongeneeslijke zieke, die ook nog moet meemaken hoe het 'ontzaglijk plechtig sterven' wordt ontheiligd door de ongeïnteresseerdheid van vrouw en dochter en de pedante onverschilligheid van de artsen. Troost vindt hij bij een eenvoudige boerenjongen en bij zijn zoon Vasja, die trachten zijn sterven te verlichten.

Van buiten af [de omgeving] naar binnen toe beschrijft Tolstoj in een bondige stijl in een voortdurend crescendo de verschillende etappes van dit sterfproces van 'een gewone man'. 

In zijn nawoord belicht G.J. Bremer, docent in de huisarts-geneeskunde te Leiden, de medisch-psychische kant van het 'geval' Iwan Iljitsj.

  • iDEAL
  • SofortBanking
  • DHL for you
  • PostNL
© 2011 - 2021 Stormy books | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel