Luciano Alberti - Het Wonder der Muziek

Vorige Artikel 28 van 49 Volgende
€ 16,85
Conditiegoed
Aantal pagina`s183
Uitgavejaar1966 [vml.]
Uitgegeven doorW. Gaade
Kaftstoffen hardcover met opdruk op de rug
Stofomslagja 
ISBNniet bekend
Code [intern]HEEM/SBNL3

 

Beschrijving boek

Subtitel: Van herdersfluit tot jazz.

Het wonder der muziek wordt hier op wel zeer bijzondere wijze benaderd: bij eerste kennismaking menen we een geschiedenis der muziek in handen te hebben. Die eerste indruk is wel juist, maar al spoedig bemerken we, dat dit boek méér is: door het verhaal van de kunstenaars die steeds weer nieuwe mogelijkheden onderzoeken, nieuwe wegen inslaan [en soms de weg terug kiezen] krijgen we een verrassend inzicht in de theoretische kanten van de muziek. Verrijkt met dit nieuwe inzicht zullen we meer genieten van de vele verschijningsvormen der muziek.

De illustraties - origineel gekozen - verscherpen het beeld dat wij ons van de verschillende stijlperioden hebben gevormd, en zijn, waar nodig, een verduidelijking van de tekst.

De ontwikkeling van de primitieve beleving van ritme en melodie tot de gecompliceerde of juist weer zo eenvoudige actuele muziek is erg lang geweest. De primitieve mens werd zo geïmponeerd door het wonder der muziek, dat hij het spontaan in verband bracht met het bovennatuurlijke. Nu nog  vervult de muziek een belangrijke functie in de kerkelijke eredienst.
Naast de gewijde muziek waren er al vroeg de arbeids-, dans-, minne- en drinkliederen. Later de suites, sonates, symfonieën, opera’s, operettes en musicals. De 20e eeuw zag de geboorte van de elektronische en de concrete muziek.
Aan al deze facetten besteedt Alberti aandacht; ook de muziektheoretische problemen worden ter sprake gebracht. Zo onderzochten reeds de Grieken de ingewikkelde verhoudingen der intervallen, een vraagstuk dat pas in onze eeuw bevredigend is opgelost. Baanbrekend werk werd verricht door Guido van Arezzo, Gregorius de Grote, Zarlino, Rameau, Wagner en Schönberg.

Datgene wat meer dan iets anders van belang is voor het muzikale leven van een land is de muzikale opvoeding van zijn publiek. Een goede muzikale opvoeding begint al vroeg in de jeugd, daarom zal dit boek in menig jong gezin veel en graag geraadpleegd worden.

  • iDEAL
  • SofortBanking
  • DHL for you
  • PostNL
© 2011 - 2021 Stormy books | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel