Jonathan Swift - Gullivers reizen

Vorige Artikel 284 van 503 Volgende
€ 7,50
Conditieredelijk [kaft deels verschoten]
Aantal pagina`s169
Uitgavejaar1984
Uitgegeven doorLekturama
Kafthardcover
ISBNniet bekend
Code [intern]ECKE

Beschrijving boek

Deel uit de serie `Wereldberoemde jeugdboeken voor jongeren en volwassenen`.

Illustraties van Lima.

Voorwoord

‘Gullivers Reizen’ werd geschreven door Jonathan Swift, die geboren werd in het Ierse Dublin. Maar al te graag nam hij spottend de toestanden in zijn tweede vaderland - Engeland - op de hak. De eerste jaren van zijn leven waren allesbehalve rooskleurig. Hij werd geboren in 1667. Zijn vader overleed al voor de geboorte van Jonathan. Die werd daardoor afhankelijk van zijn familie. Dat duurde zelfs tot zijn dertigste jaar.

Een oom, die wat in de jongen zag, betaalde zijn opvoeding. Daardoor kon Jonathan aan de universiteit gaan studeren. Omdat Ierland de jonge Swift maar weinig toekomst bood, stuurde men hem naar Engeland. Daar zou familie van zijn moeder proberen de jongen aan een baantje te helpen.

Jonathan wilde echter schrijver worden. Zijn eerste twee boeken, die voor zijn dertigste verschenen, vielen al op.

Veel naam maakte hij echter met zijn opmerkelijke sprookjes met dubbele bodem ‘Gullivers Reizen’. Zelf presenteerde hij het als een waar reisverslag. Het verscheen in 1726 en werd over de hele wereld een succes. Swifts naam was gevestigd. Nu nog, na tweehondervijftig jaar, is het boek ‘Gullivers Reizen’ het lezen méér dan waard.

Wat de lezer opvalt is de bijna brutale manier waarop Swift probeert met zijn zogenaamde waarheidsgetrouwe reisverslagen te overtuigen.

In werkelijkheid speelt hij met de mens en de maatschappij waarin hij leefde. ‘Eén grote spotterij’, zo zou men ‘Gullivers Reizen’ kunnen noemen. Met een glimlach toont hij de mens in zijn ware gedaante. Hovelingen laat hij de meest komische staaltjes van kruiperigheid uithalen om maar in de gunst te komen van hun vorst. Het ene kleine land laat hij vechten tegen het andere - even kleine - land. Duidelijk blijkt dat hij de oorlog tussen Frankrijk en Engeland die toen woedde, daarbij op de hak nam. Ook de binnenlandse strijd in Engeland is voor hem aanknopingspunt voor een reeks bitter-spottende opmerkingen. Swift houdt iedereen een spiegel voor. En op zo’n sympathieke manier, dat we er nog om kunnen lachen ook. Terecht behoort dit boek tot de klassieke wereld-jeugdliteratuur.

Aanbieding

  • iDEAL
  • SofortBanking
  • DHL for you
  • PostNL
© 2011 - 2020 Stormy books | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel